mio, min mio banner text

Mio

Nioårige Bo Vilhelm Olsson, Bosse, bor på Upplandsgatan i Stockholm hos sina fosterföräldrar tant Edla och farbror Sixten. De tycker att han är besvärlig och jobbig. Bosse önskar att han hade en likadan pappa som sin kompis Benka som bygger modellflygplan tillsammans med sin far. Bosses riktiga mor dog när han var nyfödd och hans far, tror fostermodern, var nog bara en slusk.

Via tant Lundin i fruktaffären, ett magiskt gyllene äpple och en ande i en tomflaska reser Bosse till Gröna ängars ö, Landet i fjärran. Nere vid havsstranden hittar Bosse sin fader konungen som letat efter honom i nio år. Det visar sig att han inte alls heter Bosse – utan Mio.

Från Gröna ängars ö går det en bro till Landet Utanför där den grymme riddar Kato bor, där nästan allt är svart och där folk har det eländigt och är utsvultna. Mio och hans vän Jum-Jum tar på sig uppdraget att bekämpa Kato och befria Landet Utanför.

En storslagen och vacker äventyrsberättelse om övergivenhet, om att vara liten och behöva axla ett stort ansvar, om föräldraskap, gott och ont och om kärlekens makt.

Mio, min Mio

Historien bakom Mio, min Mio

Varje dag gick Astrid Lindgren genom Tegnérlunden i Stockholm, på väg mellan hemmet på Dalagatan och sitt arbete på Rabén & Sjögren. En gång satt där en ensam liten pojke på en bänk i skymningen.

Om hur sagan kom till berättade Astrid så här i en radiointervju:

“Mio min Mio, ja det är egentligen en kortare saga som jag skrev, och jag vet inte riktigt hur jag kom på det, det är ju så att den börjar i Tegnérlunden. Jag gick genom Tegnérlunden och såg en liten pojke på en bänk, och så började jag tänka att ja, han bor väl kanske i det huset där. Och så började jag fundera lite på det, och att han satt där. Och att anden i flaskan kom, och att han flög bort då till Landet i Fjärran. Men det var inte min mening att jag skulle skriva något mer än så. Utan den sagan trycktes då i en tidning. Sen, efter flera år började jag fundera och undra hur han hade det därborta egentligen. Om han hade nån att vara tillsammans med, när han inte hade Benka som han hade hemma på Tegnérgatan.”

mio_poster-crop

FILMER

stegografitecken2

En av Hollywoodskådespelaren Christian Bales (Batman, American Psycho, m fl) tidiga roller var som Mios bästa vän Jum-Jum i den svensk-norsk-sovjetiska filmatiseringen av Mio, min Mio från 1987.

Läs mer om filmen här
Mio, min mio illustration

SÅNGER

stegografitecken4

Mio, min Mio

"Mio min Mio" är en sång skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus till filmen från 1987. Den spelades in av Gemini (Anders och Karin Glenmark) och gavs ut som singel samma år. Den gick rakt in på Svensktoppen där den stannade i 17 veckor.

Lyssna på Spotify
Mio min Mio

Johan Egerkrans illustrerar Mio, min Mio

Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont, och kärlekens makt. Mio, min Mio har blivit en av Astrid Lindgrens allra mest älskade böcker. Nu finns den i ny utgåva med fyrfärgsillustrationer av Johan Egerkrans.

Johan Egerkrans debuterade 2005 med boken Taggtråds-Tim och har sedan dess illustrerat över hundra böcker. 2013 gavs Nordiska väsen ut, som blev Johans stora genombrott och debut som författare. Praktverket följdes sedan upp av Nordiska gudar (2016) samt De odöda (2018) och i dag är han en av Sveriges ledande illustratörer. Han minns hur han först kom i kontakt med Mio, min Mio när en lärare läste boken för hans klass.

– Den gjorde ett outplånligt intryck. När jag nu läser om den, mer än 30 år senare, är det samma knotiga skogar, ensliga bergstoppar, sorgsna fågelskepnader och kusliga spejare som dyker upp i skallen. Förhoppningsvis lyckas jag fånga de där flyktiga bilderna, tillsammans med den oefterhärmliga blandningen av hopp och vemod som genomsyrar Astrids bok, säger han.

Beslutet att ge Johan Egerkrans uppdraget att uppdatera denna barnboksklassiker och för första gången ge ut boken i fyrfärgstryck har kommit till i nära samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag och författarens släktingar.

Utdrag ur boken - Mio, min Mio

"Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? Var det någon som hörde att de frågade efter en försvunnen pojke? Så här sa de:

'Polisen i Stockholm efterlyser 9-årige Bo Vilhelm Olsson, som sedan i förrgår kväll klockan 18 varit försvunnen från sitt hem, Upplandsgatan 13. Bo Vilhelm Olsson har ljust hår och blå ögon och var vid försvinnandet klädd i korta, bruna byxor, grå stickad tröja och liten röd luva. Meddelanden om den försvunne lämnas till polisens ordonnansavdelning.'

Ja, så sa de. Men det kom aldrig några meddelanden om Bo Vilhelm Olsson. Han var borta. Ingen fick någonsin veta vart han tog vägen. Ingen vet det. Mer än jag. För det är jag som är Bo Vilhelm Olsson."

Mio brunnen illustration

ILLUSTRATÖRER

Ilon Wikland

Mio min Mio var den första av Astrids berättelser som Ilon Wikland illustrerade, vilket blev början på ett långt samarbete. 1953 sökte Ilon jobb som illustratör på Rabén & Sjögren. Hon möttes av Astrid, som just hade skrivit färdigt Mio, min Mio och som genast såg att Ilon kunde ”rita sagor”. Ilon fick provrita och sedan fortsatte samarbetet med Astrid Lindgren.

Läs mera om Ilon Wikland här
CITAT

“Se till att du träffar hjärtat, skrek han. ”Se till att du hugger rakt genom mitt hjärta av sten. Det har skavt där inne så länge och gjort så ont.” Jag såg in i hans ögon. Och i hans ögon såg jag något underligt. Jag såg att riddar Kato längtade att bli av med sitt hjärta av sten. Kanske var det så att ingen hatade riddar Kato så mycket som riddar Kato själv.”

ur Mio, min Mio

Andra karaktärer