CITAT

Världen är full av kluriga citat som härstammar från texter Astrid Lindgren har skrivit, eller uttalanden som hon har gjort. Ibland blir de korrekta, men ibland återges de lite förvrängda. Här är sidan för alla er som vill veta hur det verkligen uttrycktes av Astrid Lindgren. Använd sök-funktionen uppe till höger. prova det lilla molnet av citat och nyckelord eller bara skrolla dig fram i en värld av minnesvärda citat.

"Man måste lära sig att leva så att man blir vän med döden. Tror jag tralala."

Astrid Lindgren till Margareta Strömstedt under inspelningen av ett tv-program om Astrid, när Astrids son dött.

"En sån här kväll känner man livet i sej."

Abbes pappa farbror Nilsson i Madicken och Junibackens Pims

"Men han fattas mej, skrek Mattis. Han fattas mej så det skär i bröstet!"

Ur Ronja Rövardotter, Mattis ord när Skalle Per har dött. Orden kommer ursprungligen från ett brev som Anna Riwkin-Bricks syster skrivit efter syster Annas bortgång. (Anna Riwkin-Brick var en mycket duktig fotograf som tillsammans med Astrid Lindgren gjorde en serie barnböcker om barn i olika länder.)

"Döden och kärleken är det stora människan upplever, det intresserar alla åldrar. Man ska inte skrämma barn till ångest, men de behöver likaväl som en vuxen uppröras av konst."

Dagens Nyheter den 8 september 1959

"Döden, döden."

Varje dag pratade Astrid med sina systrar Ingegerd och Stina i telefon. De började alltid samtalen med orden "döden, döden" för att liksom ha det avklarat, sedan pratade de om andra saker.

"’Men jag kan inte döda någon’, sa Jonatan, ’det vet du, Orvar!’ […] ’Om alla vore som du’, sa Orvar, ’då skulle ju ondskan få regera i all evinnerlighet!’ Men då sa jag att om alla vore som Jonatan, så skulle det inte finnas någon ondska."

Skorpan i Bröderna Lejonhjärta

"Nu är det strid mellan den Röda och den Vita Rosen,och tusen sinom tusen själar skola gå in i döden och in i dödens natt!"

Stridsrop som används av Vita Rosen i böckerna om Mästerdetektiven Blomkvist