De första jobben

Efter realexamen sökte Astrid arbete på Vimmerby tidning. Hon fick jobb som volontär och lönen var sextio kronor i månaden. Arbetet bestod i att svara i telefon, läsa korrektur, skriva notiser och teaterrecensioner, springa ärenden och skriva dödsrunor. Så småningom fick Astrid även producera små artikelserier och reportage, bland annat skrev hon om invigningen av järnvägen mellan Vimmerby och Ydre.

Hon gjorde också en reportageserie, kallad På luffen 1925. Tillsammans med Madicken och fyra andra väninnor fotvandrade hon i tio dagar och kom bland annat att hälsa på hemma hos Ellen Key. Väl tillbaka i Vimmerby igen skriver hon så här: ”Kära lilla Vimmerby, du är egentligen ingen dum stad att komma hem till, men Gud bevare oss för att stanna här för alltid.”

Vimmerby, Stockholm, Köpenhamn

1926 slutade Astrid på Vimmerby tidning och flyttade till Stockholm. Hon var gravid och ville inte stanna kvar i Vimmerby och få höra vad alla tyckte om skandalen med ett oäkta barn. På Bar-Locks skola i Stockholm utbildade hon sig till stenograf och maskinskriverska och fick 1927 arbete som sekreterare hos Torsten Lindfors på Svenska Bokhandelscentralens radioavdelning. Lönen var 150 kronor i månaden, vilket inte var särskilt mycket eftersom det skulle räcka till kläder, mat och husrum. Och i Astrids fall även till resor till Köpenhamn. Sonen Lasse bodde i en fosterfamilj i Köpenhamn i väntan på att Astrid skulle kunna ta hand om honom själv. Han fanns ständigt i hennes tankar och hon hälsade på så ofta hon bara kunde. För att ha råd med biljetten fick hon spara, låna och pantsätta. En lördag när hon skulle ge sig iväg kunde hon inte be om ledigt, för hennes chef var bortrest. Hon tog då bonnpermis och hade den extrema oturen att möta firmans två högsta chefer på Kungsgatan. På måndagen när hon kom tillbaka till jobbet blev hon uppsagd. Men hennes närmaste chef, Torsten Lindfors, var redaktör för KAK:s turbok och behövde hjälp med den. Därför var Astrid kvar på samma arbetsplats ytterligare något år, innan hon via turboken kom till KAK, och där anställdes som stenograf.

Giftermålet med Sture

KAK, där den då trettioårige Sture Lindgren var kontorschef, fick Astrid fast anställning 1928. Fram till augusti 1930 arbetade hon på KAK, men slutade i samband med att hon gifte sig med Sture. Även om Astrid då äntligen kunde gå in i rollen som mamma och hemmafru hade hon en del extraknäck för att dryga ut hushållskassan. Delvis fortsatte hon som redaktör för KAK:s turböcker och delvis skrev hon små berättelser för tidningen Landsbygdens Jul. Eftersom hon var en skicklig stenograf blev hon också ofta anlitad i samband med konferenser och kongresser.

Avdelningen för brevcensur

I slutet av 30-talet blev Astrid sekreterare åt Harry Söderman, docent i kriminologi vid Stockholms högskola. Han skrev ett kompendium i kriminalteknik och dikterade för Astrid, som tog till sig kunskaperna och senare kunde använda dem i egna böcker – om Mästerdetektiven Blomkvist.

På sommaren 1940 blev Astrid kontaktad av Harry Söderman och erbjuden ett topphemligt arbete på underrättelsetjänstens avdelning för brevcensur, det som Astrid kom att referera till som ”snuskjobbet”. Tillsammans med kolleger, bland andra Madicken, arbetade Astrid med att i hemlighet läsa brev till och från utlandet samt militärpost. Breven och jobbet gav Astrid en god inblick i krigets plågor och i sin dagbok skriver hon 1940 om Tyskland som ett ondskefullt odjur.

Sex böcker på två år

Skrivarglädjen fanns och resulterade i ett antal böcker i snabb takt. Under åren 1944 till 1946 skrev Astrid sex barn- och ungdomsböcker: Britt-Mari lättar sitt hjärta, Pippi Långstrump, Kerstin och jag, Alla vi barn i Bullerbyn, Mästerdetektiven Blomkvist samt Pippi Långstrump går ombord. Då, 1946, fick Astrid dessutom arbete som redaktör på bokförlagets barnboksavdelning. Under många år arbetade hon hemma på förmiddagarna och på förlaget på eftermiddagarna.

Rekommendationsbrev när Astrid slutar sitt arbete på Wimmerby TidningEtt av Astrid Lindgrens rese-reportage i Vimmerby Tidning. © Anna KernStorgatan, Vimmerby 1905 © Östergötlands länsmuseumUnder kriget arbetade Astrid tillsammans med Anne-Marie Fries och Birgit Skogman för underrättelsetjänsten, ur Astrids samlingar