Syskonen

Samuel August och Hanna fick fyra barn. ”Vi var alltså fyra syskon, Gunnar, Astrid, Stina och Ingegerd, och vi levde ett lyckligt Bullerbyliv på Näs, i stort sett precis så som barnen i Bullerbyböckerna”, berättar Astrid.

Storebror Gunnar föddes 1906 och var den av syskonen som var mest ”lekjämn” med Astrid. Det skiljde bara ett år mellan dem. Gunnar kallades för ”Gee”, efter sina initialer G.E. Astrids smeknamn var ”Bele” och det hade hon fått efter en av gårdens hingstar. Stina föddes 1911 och fick heta ”Slima”, eftersom hon själv råkade skriva så när hon en gång som liten skulle stava sitt namn. Ingegerd, den yngsta systern som föddes 1916 när Astrid var nio år gammal, kallade sig själv för ”Nickon”.

Alla fyra syskonen ägnade sig senare i livet åt skrivandet på ett eller annat sätt. Gunnar blev vid sidan av att driva lantbruket på Näs också riksdagsman och författare till de politiska satirerna om Svitjod. Stina arbetade som översättare och Ingegerd arbetade som journalist. Samuel August brukade säga om sina skrivande barn: ”Dä ä ene unn’lie unge en har fått. Alle syssler di med ord. Hur kunne dä bare klumpe sej på dä viset?”

Syskonen hade en nära relation hela livet. Systrarna ringde varandra varje dag och de besökte sin bror på Näs så ofta de bara kunde även när de blev äldre.