Föräldrarna

Samuel August hade lagt märke till Hanna redan 1888 i skolan och kunde sedan inte riktigt glömma henne, flickan med pannluggen. Han tänkte ofta på henne under årens lopp. 1902 råkade de vara bjudna till samma bröllop och inledde därefter en skriftväxling av vykort. På vårvintern 1903 träffades de igen av en tillfällighet på stan. Hanna skulle stanna en tid i Vimmerby för att lära sig väva, och under tiden hon var i staden fortsatte de att träffas. De gick promenader och drack te på Café Royal. Senare kom det fram att ingen av dem egentligen tyckte om te. Men det betraktades som finare att dricka te än kaffe och de ville båda göra ett bra intryck på varandra.

Under hängasken

Och så en snöig vårkväll på en bänk under en hängask i kyrkparken tog Samuel August mod till sig och friade till Hanna. Astrid har beskrivit hur han sa:
”Tror du att du å jag kunne leve lycklige ihop?”
På det svarade Hanna:
”Vår egen kraft ej hjälpa kan!”

Årtusendets kärleksaga

Det här svaret, berättar Astrid, var Hannas barn sedan aldrig riktigt nöjda med. Men Samuel August Ericsson och Hanna Jonsson gifte sig 1905 i Pelarne kyrka och levde sedan ett mycket kärleksfullt liv tillsammans. Samuel August och Hanna bosatte sig på Näs och tog ganska snart över prästgårdsarrendet efter Samuel Augusts far.

Astrid berättade om hur bra det var att vara barn till Samuel August och Hanna. ”Det var tryggt med de där två som brydde sig så mycket om varann och som hela tiden fanns där, om vi behövde dem, men annars lät oss fritt och lyckligt skala omkring på den fantastiska lekplats vi hade på vår barndoms Näs”.

I boken Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult har Astrid skrivit om deras kärlekshistoria: ”Den rymmer mer kärlek än någon jag har läst i böcker, och för mig är den rörande och vacker.” Historien blev av Sveriges Radios lyssnare vald till årtusendets kärlekssaga 1999.

Föräldrarna med barnen Gunnar och AstridPappa Samuel August, kring 1900Mamma Hanna, kring 1900Föräldrarnas bröllopsfoto, 30 juni 1905Samuel August, Gunnar och Samuel Ericsson, 1906Föräldrarna i förgrunden och alla fyra syskonen i bakgrunden, Gunnar, Astrid, Ingegerd och Stina, 1950-tal